Εξήντα χρόνια από το θάνατο του Ν. Καζαντζάκη, αφιερωματική εκδήλωση στο Λύκειο Ελληνίδων

Με αφορμή τα 60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, μετά από αίτημα της  Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, το 2017 έχει οριστεί από το υπουργείο πολιτισμού, ως Έτος Καζαντζάκη.

Εξήντα χρόνια από το θάνατο του Ν. Καζαντζάκη, αφιερωματική εκδήλωση στο Λύκειο Ελληνίδων prosklhsh stasinakis

Στα πλαίσια του αφιερωματικού αυτού έτους το ΛτΕ Αγ. Νικολάου μετά από πρόταση του εκπροσώπου της Τοπικής Επιτροπής της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. κ. Γιάννη Ευαγγελινάκη, έχει τη χαρά και τη μεγάλη τιμή να φιλοξενεί τον πρόεδρο  της Εταιρείας,  κ. Γιώργο Στασινάκη με την ευκαιρία  της κυκλοφορίας του βιβλίου του «Καζαντζάκης-Ζορμπάς: μια αληθινή φιλία»  το οποίο παρουσιάζεται και στην πόλη μας από τον ίδιο το συγγραφέα, στην αίθουσα του ΛτΕ.

Ο Καζαντζάκης έγραψε: «Αν ήθελα να ξεχωρίσω ποιοι άνθρωποι αφήκαν βαθύτερα τ’αχνάρια τους στην ψυχή μου, ίσως να ξεχώριζα τον Όμηρο, το Βούδα, το Νίτσε, τον Μπέρξονα και το Ζορμπά[…] Ο Ζορμπάς μ’ έμαθε ν’αγαπώ τη ζωή και να μη φοβούμαι το θάνατο». Και ο Ζορμπάς ανέφερε: «Αφεντικό, άνθρωπο δεν αγάπησα σαν εσένα».

Αυτή τη βαθιά και αληθινή φιλία ανάμεσα στον Καζαντζάκη και το θρυλικό Γιώργη Ζορμπά, (που έγινε Αλέξης Ζορμπάς, στο μυθιστόρημά του «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά»), εξιστορεί ο Γ. Στασινάκης στο βιβλίο του, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα, εξήντα χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη. Στο βιβλίο παρουσιάζονται ακόμη άγνωστα στοιχεία για το Γιώργη Ζορμπά: η γέννησή του στη Μακεδονία, τα ταξίδια και οι περιπέτειές του, η ταφή του στα Σκόπια… Επίσης έρχονται στο φως στοιχεία για τη σχέση του με τον Καζαντζάκη, όπως η γνωριμία τους στο Άγιον Όρος, η εκμετάλλευση ενός λιγνιτωρυχείου στη Μεσσηνιακή Μάνη, αλλά και το ταξίδι τους στον Καύκασο, όπου ο Καζαντζάκης με την ιδιότητα του γενικού διευθυντή του υπουργείου Περιθάλψεως, δρομολόγησε τον επαναπατρισμό 150.000 Ελλήνων.

Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες για το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» αλλά και για την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Zorba the Greek»,  που ταξίδεψαν στα πέρατα του κόσμου και έκαναν τον Ζορμπά οικουμενικό σύμβολο.

Ο Γιώργος Στασινάκης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1941 και φοίτησε στο Γαλλικό Κολλέγιο Δελασάλ «Άγιος Παύλος» στον Πειραιά. Σπούδασε στο Μπορντό της Γαλλίας  Πολιτικές Επιστήμες, Νομικά και Δημόσιο Δίκαιο. Μετά τις σπουδές του εγκαταστάθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας, όπου εργάστηκε αρχικά ως βοηθός Αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, στη συνέχεια ως βοηθός Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης και τέλος ως ανώτερο διοικητικό και νομικό στέλεχος του CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών) μέχρι τον Δεκέμβριο του 2005, οπότε συνταξιοδοτήθηκε. Έχει λάβει έως σήμερα τρεις σημαντικές τιμητικές διακρίσεις: Ιππότης του Εθνικού Τάγματος Αξίας (1996) από τη Γαλλική Δημοκρατία, Πρεσβευτής Ελληνισμού (2008) από την Ελληνική Πολιτεία και Επίτιμος Δημότης (2007) του Δήμου «Νίκος Καζαντζάκης». Είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), ενώ κατέχει επίσης τη θέση του αρχισυντάκτη της ετήσιας επιθεώρησης Le Regard crétois και του ενημερωτικού δελτίου Synthesis, που αποτελούν εκδόσεις της ΔΕΦΝΚ. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Γαλλόφωνου Τύπου και ένας από τους σημαντικούς δωρητές του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά του Ηρακλείου Κρήτης.

Τον έχουν χαρακτηρίσει  δικαίως σύγχρονο Οδυσσέα, έχοντας αρχίσει εδώ και χρόνια ένα οδοιπορικό, με δικά του έξοδα, σε 96 μέχρι στιγμής χώρες,  φέρνοντας πάντα στις αποσκευές του, το έργο του εμβληματικού συγγραφέα και το παρουσιάζει στους εκάστοτε λαούς με κάθε τρόπο. Ως θεατρικό, ως κείμενο προς ανάγνωση, ως διάλεξη, με τη μορφή  εκθέσεων, με μουσική, ως οπτικοακουστικό υλικό σε συνέδρια. Έχει σκοπό της ζωής του τη διάδοση σε όλο τον κόσμο του έργου και της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη,  του μεγάλου Έλληνα αλλά και οικουμενικού ποιητή, συγγραφέα και στοχαστή.

Στην αφιερωματική εσπερίδα μας θα προβληθεί βραβευμένο video, μαθητών του 2ου Γυμνασίου Αγ. Νικολάου με θέμα: «Καζαντζάκης –Ζορμπάς , θυμάμαι….». Η εργασία αυτή βραβεύτηκε πρόσφατα στον πανελλήνιο διαγωνισμό Γαλλοφωνίας. Θα ακολουθήσει ένα μουσικό θέμα με 4 τραγούδια που επιλέξαμε από τα σημαντικά που έχει μελοποιήσει ο αείμνηστος συμπολίτης μας γιατρός Μανώλης Κουναλάκης βασισμένα στο ποιητικό αλλά και πεζό έργο του Καζαντζάκη.

Τα τραγούδια που θα ακουστούν είναι από την ‘Οδύσσεια’ και τις ‘Τερτσίνες’.

Θα παίξουν οι μουσικοί: Παπαδάκη Γιάννα Πιάνο—Παπαδακη Κατερίνα ακορντεόν—Τυμπακιανάκης Κωστής κιθάρα—Κλωντζας Μανώλης κρουστά.

Θα ερμηνεύσουν η Χαρά Τυμπακιανάκη και ο Μιχάλης Κλώντζας.

Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του ΛτΕ [Κ.Σφακιανάκη 9] το Σάββατο 3 Ιουνίου 7.30μ.μ. είναι ανοικτή για το κοινό και σας προσκαλούμε να τιμήσουμε το μεγάλο Κρητικό και να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε αυτό που ο ίδιος ονομάζει «Κρητική Ματιά».

Ο Καζαντζάκης πάντα έλεγε: «Είμαι Κρητικός. Αγαπώ την παράδοση. Αλλά πρέπει να την ξεπεράσουμε, για να πάμε μπροστά.» Αυτό, όπως ο ίδιος έχει γράψει, δεν σημαίνει  να διώξουμε τον ανατολικό, το δυτικό, τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, θα πει αντίθετα να τα συνθέσουμε όλα αυτά και κυρίως το καινούργιο, αυτό που αναβλύζει μέσα μας, για να πάμε μπροστά.

Εκ μέρους του ΛτΕ και της τοπικής επιτροπής της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.

Παρούλα Κουτσάκη

Πρόεδρος ΛτΕ Αγ. Νικολάου