Ιστορικό

Ιστορικό lykeioellinidon

Tο παράρτημα του ΛτΕ Αγίου Νικολάου ιδρύθηκε το 1976 και συγκεκριμένα την 1η Δεκεμβρίου 1976 όπως καταγράφεται στη 1η πράξη του βιβλίου Γενικών Συνελεύσεων από 35 ιδρυτικά μέλη , με πρωτοβουλία της λαογράφου Ειρήνης Παπαδάκη από το χωριό Χαμέζι Σητείας και την αρωγή της αειμνήστου προέδρου του ΛτΕ Ηρακλείου Χρυσούλας Ξανθουδίδου η οποία καταγόταν από τον Άγιο Νικόλαο το γένος Κουνδούρου .

Η Χρυσούλα Ξανθουδίδου όπως καταγράφεται στην πράξη 4  του Δ.Σ. της 2ας Φεβρουαρίου 1977 ανακηρύσεται ομόφωνα επίτιμος πρόεδρος του παραρτήματος «…εις ένδειξιν  τιμής και ευγνωμοσύνης δια την συμβολήν της εις την σύστασιν του Λυκείου αλλά και την πρόοδον αυτού καθώς και της γενικής προσφοράς της εις την ηθικήν , πνευματικήν και θρησκευτικήν εξύψωσιν της πόλεως δια της ανεγέρσεως ιδίαις δαπάναις του ιερού ναού του αγίου Ανδρέου και της ιδρύσεως της Κουνδουρείου Δημοτικής βιβλιοθήκης εις την πόλιν μας» .

Την 8η Δεκεμβρίου 1976 το πρώτο εκλεγμένο συμβούλιο συγκροτείται σε σώμα  με κατανομή αξιωμάτων όπως καταγράφονται στην 1η πράξη του Δ.Σ. με πρώτη πρόεδρο την ίδια την Ειρήνη Παπαδάκη . Παρέμεινε δε πρόεδρος του παραρτήματος μέχρι την αποχώρηση της το 1980, ενώ με απόφαση του Δ.Σ. ανακηρύσσεται επίτιμος πρόεδρος.

Το Λύκειο στην αρχή φιλοξενείται και συνεδριάζει στην αίθουσα της « Πνευματικής Εστίας» της πόλεως μέχρι και το1979 . Έκτοτε  στεγάζεται σε διάφορα μισθωμένα κτίρια μέχρι και σήμερα.

Το 1977 κατασκευάστηκαν τα πρώτα  τέσσερα ζευγάρια κρητικές φορεσιές σε εργαστήρια του Ηρακλείου, ενώ λειτούργησαν όπως και όλα τα επόμενα χρόνια μόνο  τα τμήματα  χορευτικού-ιματιοθήκης και εορτών -εκδηλώσεων

Τα επόμενα Δ.Σ. εξελέγησαν το 1980 με πρόεδρο την Κορίνα Μυλωνάκη , το1984 και 1987 με πρόεδρο την  Αθηνά Μαρνέλλου ,το 1989 με πρόεδρο την  Παρούλα Κουτσάκη  και το 1993 με πρόεδρο την Ειρήνη Ανδρουλάκη η οποία και παρέμεινε μέχρι το 2008 .Το 2008 αποφασίστηκε βάσει του άρθρου 17 του καταστατικού  η διάλυση και η επανίδρυση του παραρτήματος με την υπ’αριθμ.737/23-7-2008 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Κεντρικού Λυκείου. Εγράφησαν 39 νέα μέλη και στις εκλογές της 3ης Αυγούστου 2008 εξελέγη το πρώτο συμβούλιο του επανιδρυθέντος παραρτήματός μας,  με πρόεδρο την  Παρούλα Κουτσάκη. Ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και των δράσεων του Λυκείου ήταν από τις πρώτες προτεραιότητες του Δ.Σ. όπως και έγινε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Δημιουργήθηκαν και λειτουργούν πέραν των τμημάτων Χορού,  Ιματιοθήκης και Εκδηλώσεων,  νέα τμήματα, Χειροτεχνικού [Κοπτική-Ραπτική, Κέντημα, Τεχνικές Μπλεξίματος (Λασέ, Κοπανέλλι, Φριβολιτέ, Φουρκέτα, Δεσιές, Βελονάκι , Πλεκτοβελόνες) ], Καλλιτεχνικού [Αργυροχρυσοχοΐα – Ζωγραφική για παιδιά και ενήλικες – Χαρακτική για ενήλικες], , ενώ καθιερώθηκε η λειτουργία Εντευκτηρίου κάθε Κυριακή σαν χώρος συνάντησης, συζήτησης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.